Dijital Katalog

Dijital Katalog Nasıl Yapılır?

Dijital katalog bir firmanın ürün ya da hizmetlerini online platformlar üzerinde potansiyel müşterilerine sunduğu elektronik bir araçtır. Dijital katalog, eski yöntemlerin aksine çok daha geniş kitlelere ulaşmaya olanak sağlar. Bir dijital katalog için hazır şablonlar kullanılabildiği gibi özel yazılım ve tasarım programları da kullanılır. Özellikle kaliteye önem verenler bir dijital ajans firması ile çalışarak alanında uzmanlaşmış tasarımcılardan destek almaktadırlar.

Dijital Katalog  Nedir ve Ne İşe Yarar?

Ürünlerin ya da hizmetlerin sergilendiği dijital katalog, basılı kataloglara göre çok daha fazla avantaja sahiptir. Örneğin ürün ya da hizmetleri doğru müşteriye ulaştırmak için etkili bir araçtır. Tamamen ihtiyaca yönelik arama yapan kişileri hedefler. Bu sayede satışları daha da fazla artırabilir. Dijital kataloglar sadece satış artırmakla kalmaz aynı zamanda marka bilinirliğini de geniş kitlelere yayarlar. Bu sayede marka hafızalarda çok daha hızlı bir şekilde yer edebilir.

Dijital kataloğun bir diğer önemli avantajı da müşterilerle direkt olarak hızlı bir şekilde iletişim kanalı oluşturmasıdır. Bunun için basım zamanı, dağıtım zamanı, geri dönüş zamanı gibi süreçler söz konusu olmaz. Ayrıca dijital kataloglar sayesinde online siparişlerde de hızlı bir artış görülebilir.

Dijital Katalog Tasarlanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Dijital katalog tasarımlarında, klasik tasarımlara oranla çok daha fazla aksiyon alma şansı bulunur. Bu hız nedeniyle hem dikkatli hem de bazı noktaların üzerinde önemle durmak gerekir. Bu noktalardan en önemlisi hedef kitleyi iyi belirlemektir. Katalog tasarımı hedef kitlenin dikkatini çekmelidir. Hedef kitlenin ilgi alanlarını tespit etmek bu noktada önemli olabilir. Hedef kitlenin beğeni ve zevklerini göz önüne aldıktan sonra içerik geliştirmeye odaklanılmalıdır. Yer alacak ürün ya da hizmetler yeterli derecede net ve anlaşılır mı ya da metinler yeteri kadar ikna edici mi gibi konuların üzerinde durulmalıdır.

Tasarım aşamasında ise dijital katalog kullanıcı dostu olmalıdır. Renk, font, görsel dizilimi birbiriyle uygun ve anlamlı olmalıdır. Aynı zamanda kurumsal çizgiyi de yansıtmalıdır. Dijital katalog kolayca gezilebilen, anlaşılır ve net olmalıdır. Dijital kataloğun formatı bir diğer konudur. Dijital katalog pek çok farklı formatta hazırlanabilir. Bu formatların en popülerleri , PDF, ePub veya HTML’dir. Hangi formatin seçileceği yine hedef kitleye göre değişebilir.

Dijital katalogların klasik kataloglara kıyasla en önemli avantajı da video, ses ve animasyon gibi eklentilerin tasarlanabilmesidir. Bu öğeler kataloğu çok daha cezbedici hale getirebilir. Ayrıca dijital kataloglarda geri dönüşüm oranlarını tespit etmek ve ona göre reaksiyon almak da mümkündür. Geri dönüşlerin hesaplanabilir olması açıkları kapatmaya yardımcı olurken daha iyisini yapmaya da yönlendirecektir.

dijital katalog 1
dijital katalog 2
dijital katalog 3
dijital katalog 4
dijital katalog 6

Dijital Katalog İçin Fikir Önerileri

Dijital katalog hazırlarken pek çok yaratıcı fikirden beslenmek mümkündür. Örneğin sadece ürün ya da hizmet tanıtımıyla kalmayıp ürün ya da hizmeti deneyimlemiş kişilerin yorumları eklenebilir. Ürünlerin karşılaştırılması 360 derecelik inceleme olanağı sunulması kataloğun daha dikkat çekici olmasını sağlayabilir. Kataloğun mutlaka mobil cihazlarda açılabilecek bir formatta tasarlanması gerekir. Katalog e-pazarlama kampanyalarının bir aracı haline getirilebilir. Ayrıca QR kodları kullanarak kullanıcıların web sitesine ya da sosyal medya hesaplarına yönelmesi sağlanabilir.

Dijital Katalog Yapabilecek En Uygun Kişi Kimdir?

Dijital katalog yapımı için pek çok reklam ve dijital medya ajansından destek alınabilir. Bu firmalar bünyesindeki deneyimli tasarım ekipleri ile her bütçeye uygun farklı katalog seçenekleri sunmaktadır. Katalog yaptırmadan önce hem ihtiyacı hem de bütçeyi belirlemek atılacak adımın daha sağlam olmasını sağlayabilir. Eğer dijital katalog hakkında fazla bilgiye sahip değilse firmalar ya da kişiler uzman tasarımcılarla ya da firmalarla irtibata geçerek hem tasarım süreci hem de dijital katalog fiyatları hakkında bilgi alabilirler.

Dijital Katalog Maliyeti

Dijital katalog fiyatları pek çok farklı faktöre göre değişebilir. Piyasada 500 TL gibi bir rakama dijital katalog yaptırılabileceği gibi 20.000 TL’ye de bir dijital katalog yaptırılabilir. Burada önemli olan ihtiyaçlar, beklenti ve bütçedir. Dijital katalog fiyatları belirleyen ana unsurlar arasında; karmaşıklık, tasarım, platform, baskı türü, metin yazımı, fotoğraf, video prodüksiyon vb. vardır. Bu kalemlerin her biri dijital katalog fiyatları üzerinde ayrı bir maliyet unsurudur. Bu nedenle ancak projenin kapsamı ortaya çıktığında bir fiyat belirlemek mümkün olacaktır.

Dijital Katalogların Hazırlanması Ne Kadar Sürer?

Dijital katalog hazırlanma sürecinin uzaması ya da kısa olması tamamen proje içeriği ile ilgilidir. Normal şartlarda dijital katalog hazırlama süresi 1 hafta ile 4 hafta arasında değişebilir. Ancak pek çok ekstra unsur bu dijital katalog hazırlama süresini uzatabilir. Sayfa sayısı, görsel sayısı, video ya da animasyon sayısı, tasarım süreci, platform uyumluluğu, ekibin konu üzerindeki hakimiyeti dijital katalog hazırlama süresi üzerinde etkilidir. Bu nedenle ne zaman biteceği de ancak proje detaylandırıldıktan sonra belli olacaktır. Geri bildirim süreci ya da revizeler de dijital katalog hazırlama sürecini uzatabilen durumlardır.

Dijital Katalog Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Dijital Katalog Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Dijital katalog tasarlarken dikkat edilecek önemli noktalar içerisinde; hedef kitle, içerik, tasarım, format, etkileşim, analiz yer alır. Tüm bu adımlar profesyonel bir şekilde atıldığında ortaya hem kapsamlı hem de kusursuz bir dijital katalog örneği çıkabilir.

Dijital Katalog Hazırlama Programları

Dijital katalog hazırlamak için pek çok ücretsiz ve ücretli program bulunmaktadır. Ücretsiz programlar nispeten daha kısıtlı özellikler sunarken ücretli programlar daha profesyonel dijital katalog yapmak isteyenler için idealdir. Popüler ücretsiz programlar içerisinde; Canva, Flipsnack, Lucidpress, Issuu gibi kullanışlı yazılımlar vardır. Ücretli popüler programlar içerisinde ise Adobe InDesign, QuarkXPress, Affinity Publisher sıklıkla tercih edilir. Hangi programın tercih edileceği ise hem tasarımcının kabiletine hem de projenin zorluğuna göre değişebilir.