3D Görsel Tasarım

3D Görsel Tasarım Nedir?

Günümüzde oldukça yaygınlaşan ve bir sanat olarak ele alınan 3D görsel tasarım ile akla hayale sığmayacak görseller elde etmek mümkün. 3D görsel tasarım çeşitli bilgisayar yazılımları kullanarak üç boyutlu nesnelerin ya da ortamların oluşturulması işlemidir. 3D görsel tasarım uygulamaları ile ortaya çıkan nesneler son derece gerçekçidir. Ayrıca bu görsel nesnelere hareket kazandırmak da mümkündür. Amaca ve isteğe göre 3D görsel tasarımlar farklı formlarda hayata geçirilebilirler.

Teknolojinin geldiği noktada 3D görsel tasarımlar farklı alanlarda rahatlıkla kullanılabilirler. Bu üç boyutlu uygulama ile ürün tasarımları yapılabilir. Ürün tasarımları özellikle ürün numuneleri ortaya çıkararak ürünlerin denenmesine olanak sağlayabilir. 3D görsel tasarım film endüstrisinde de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Öyle ki izlediğiniz pek çok animasyon film bu teknoloji kullanılarak yapılmaktadır.

Film ya da animasyonlardaki karakterler, platformlar bu teknolojiyi kullanma konusunda profesyonelleşmiş kişiler tarafından yapılmaktadır. Video, bilgisayar oyunları, seramik, heykel gibi daha pek çok eser 3D teknolojisi kullanılarak yapılabilmektedir. 

Organik Modelleme Nedir?

3D modellemede tekniklerinden bir tanesi organik modelleme tekniğidir. Organik modellemede amaç canlı varlıkların, doğal yaşam formlarının üç boyut teknolojisi kullanılarak bir yapıt olarak ortaya çıkarılmasıdır. Organik modellemeye herhangi bir canlı form konu olabilir. İnsanlar, bitkiler, hayvanlar organik modellemenin ana konusudur. Organik modeller sayesinde filmlerde karakterler oluşturulabilir. Organik modelleme bilim alanında sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. İnsan ve hayvan dokularını birebir taklit eden bir sistemdir. Bu sayede modelleme üzerinde farklı çalışmalar yapmak da mümkün olabilmektedir.

Katı Modelleme Nedir?

Bir diğer modelleme tekniği de katı modelleme uygulamasıdır. Katı modelleme uygulamasında CAD adı verilen bilgisayar destekli tasarım programı kullanılır. Bu program sayesinde 3D katı nesneler oluşturulabilmektedir. Bu nesnelerin şekli ve formu çok farklı olabilir. Yani standart geometrik şekillerden daha karmaşık, komplike parçalı nesnelere kadar hemen her şeyi kapsayabilir.

Katı modelleme 2D modellemeden farklıdır. 2D modellemelerde nesnenin sadece dış görünümü ele alınır. 3D modellemede ise nesnenin sadece dışı çalışmaya söz konusu olmaz. İç hacmi de oluşturulur. Bu sayede tasarımcılar nesnenin nasıl görüneceğine dair daha kapsamlı bir fikir edinebilirler.

Üç Boyutlu Tasarım Programları Nelerdir?

3D tasarımla uğraşan profesyonellerin kullandığı pek çok üç boyutlu tasarım programları vardır. Bunlar hem kişinin tercihine hem de yapacağı işleme göre değişebilir. Bu nedenle en iyi tasarım programı budur demek yanlış olacaktır. Her tasarımcı kendi tarzına uygun, daha kolay çalışabildiği 3D tasarım programını seçebilir. Başlıca 3D görsel tasarım programları şunlardır:

Autodesk AutoCAD: Bu programı genellikle mimar ya da mühendisler modelleme yaparken kullanırlar. Hem 2D hem de 3D CAD çizimlerini rahat bir şekilde oluşturmaya yardımcıdır.

SolidWorks: Bu program ise mühendisler tarafından sık bir şekilde kullanılır. Ürün tasarlama, simülasyon olarak ortaya çıkartmak için uygundur. 3D modelleme konusunda profesyonel işlere imza atmak mümkündür.

Autodesk Inventor: Mühendislerin tercih ettiği bir diğer program da Autodesk Inventor’dur. 3B mekanik ürünler tasarlamak için oldukça uygundur.

CATIA: Otomotiv, havacılık, ağır sanayi gibi sektörlerde sıklıkla tercih edilen bir programdır. Profesyonel ürün tasarımcılarının tercihidir.

Siemens NX: 3D CAD/CAM programıdır. Ürünleri tasarlamak, simülasyon olarak denemek ve üretime geçirmek için kullanılabilir.

Tinkercad: Bu program özellikle yeni başlayanlar için idealdir. 3B modellemenin temellerini öğrenmek ve denemeler yapmak için oldukça uygundur.

SketchUp Free: Yine basit uygulamalar yapmak için ideal bir 3D modelleme programı. Alıştırma yapmak ve kendini modelleme konusunda geliştirmek isteyenler için oldukça elverişlidir.

Bu saydığımız programlara benzer daha pek çok 3D görsel tasarım programı mevcuttur. Bunlardan hangisinin seçileceğine ise modelleme yapacak kişi karar verecektir. Tasarımcı, hangi işi yapmak istiyorsa o işi daha kolay, pratik ve profesyonel bir şekilde tamamlayabileceği bir program seçecektir.

3D Tasarımlar Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde oldukça yaygın bir şekilde tercih edilen 3D tasarımlar nerelerde kullanılır diye bakacak olursak karşımıza birden fazla sektör çıkacaktır. Çünkü 3D tasarımlar artık görsel ile ilgili hemen her uygulamada karşımıza çıkmaktadır. 3D tasarımlar medya ve eğlence sektöründe sıklıkla kullanılır. Film ve animasyonlarda, sanal gerçeklik uygulamalarında 3D görsel tasarım kendisine yer bulur. Reklam ajanslarında farklı ürün konseptleri ortaya çıkarmak için bu teknolojiden yararlanılır.

Makine ve ağır sanayideki ürünlerin prototiplerini oluşturmak için 3D görsel tasarım uygulamalarından sıklıkla yardım alınır. Makinelerin parçalarını üretmeden önce simülasyon halinde ortaya çıkartmak için kullanılır. Bina yapılarını, inşaat süreçlerini daha iyi görebilmek için yine 3D görsel tasarım araçları kullanılır. Bilim alanında da sıklıkla bu teknoloji tercih edilir. Organ ve dokuların gerçeğe yakın modellerini oluşturmak için 3D görsel tasarım modelleme programları kullanılabilir. Ayrıca mücevher takı tasarımı, eşya tasarımı, sanat eserleri oluşturmak için de 3D modelleme uygulaması tercih edilebilir.

3D Tasarım Neden Önemlidir?

3D tasarım özellikle ürün prototiplerini önceden görmek için son derece önemli. 3D tasarım neden önemlidir sorusunun en net cevabı ürünleri görselleştirerek üzerinde daha kusursuz çalışmalar yapılabilmesidir. Ürünleri seri üretime çıkartmadan önce görmek, eksik ya da kusurları var ise bunları tespit etmek için 3D modellemeden faydalanılır. Bu da ileride doğabilecek ürün hatalarının erken den tespit edilip sorunların giderilmesi için önemlidir.

3D görsel tasarım üretim süreçlerini optimize etmek ve hem maddi hem de zaman kaybının önüne geçmek için idealdir. Ayrıca 3D görsel tasarım modellemeleri ürünlerin pazarlanmasına da büyük katkı sağlar. Ürünlerin nasıl göründüğü nasıl çalıştığına dair sunumlar yapmaya dolayısıyla insanların ilgisini çekmeye olanak sağlarlar.

Üç boyutlu tasarım modelleri eğitim sektöründe de önemli bir yerdedir. Hem öğrenmeyi kolaylaştırmakta hem de daha eğlenceli hale getirmektedir. Matematik, mühendislik, kimya, fizik gibi konularda 3D görsel tasarımın gücünden sıklıkla faydalanılmaktadır. Kısaca 3D tasarımlar bilimden sanata, eğlenceden sosyal hayata kadar pek çok alanda büyük katkı sağlayan uygulamalardır.

3D Görselleştirme Programları Ücretli midir?

3D görselleştirme programları içeriğine göre ücretli ve ücretsiz olabilmektedir. Başlangıç seviyesindeki bazı 3D görselleştirme programları kullanıcılara ücretsiz olarak sunulabilmektedir. Bunun yanı sıra daha kapsamlı ve daha profesyonel çalışmalar için tam sürüm 3D görselleştirme programları kullanmak gerekebilir. Bu 3D görselleştirme programları farklı ücretlendirmelere tabi olabilir. Bunda programın kapsamı, kullanım kolaylığı gibi etkenler söz konusudur. Farklı 3D görselleştirme programları farklı ücretlendirmelere tabi olduğundan öncelikle yapılacak 3D uygulamanın kapsamı belirlenmeli sonrasında ücretli ya da ücretsiz bir sürüm tercih edilmelidir.

3D Görsel Tasarım Uzmanı Nasıl Olunur?

Üç boyutlu görsel tasarım uzmanı olmak için pek çok yol vardır. Bunlardan birincisi gerekli ön lisans ya da lisans programlarını bitirmektir. Bir diğer yolu ise devlet ya da özel sektörün açtığı kurslara katılarak tamamlamak ve sertifika almaktır. Günümüzde online eğitimlerin yaygınlaşması ile birlikte 3D modelleme uzmanı olmak isteyen herkes bu eğitimlere katılabilmekte ve programı kapsamlı bir şekilde öğrenebilmektedir. Pek çok online 3D görsel tasarım kursu olduğundan ücretlendirmeleri de farklı olabilmektedir.

Ücretsiz 3D Görsel Tasarım Programları Nelerdir?

Genellikle başlangıç seviyesindekiler ücretsiz 3D modelleme programlarından faydalanmaktadır. Bu programlar arasında Blender, Tinkercad, SketchUp Free, Fusion 360, FreeCAD gibi programlar sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak seçilecek programın kişinin becerisine, ihtiyaçlarına ve ilgi alanına uygun olduğuna karar verilmelidir. Aksi halde program ücretli ücretsiz fark etmeksizin kişiye bir fayda sağlamayacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

3D görsel tasarım hakkında sıkça sorulan sorular;

3D Görsel Tasarım Uzmanı Ne Kadar Kazanır?

Bir 3D görsel tasarım uzmanı kendi beceri ve deneyimleri doğrultusunda para kazanır. Bu nedenle değişkendir. Deneyim, eğitim, beceri, sektör bilgisi, bulunduğu konum gibi detaylar 3D görsel tasarım uzmanının maaşını belirleyen unsurlardır.

Render Nedir?

Render, kısaca işleme anlamına gelmektedir. Özellikle dijital dünyada grafiklerin işlenmesi ve veri alım sürecinde render önemli bir yerdedir. Render, ışık, doku ve diğer görsel efektlerin daha gerçekçi bir görünüme ulaştırılma sürecini kapsar. Render almak için öncelikle bir veri olması gerekir. Render yani işleme yapmadan önce bu verinin tamamlanması ve render almaya uygun formata getirilmesi gerekir. 3D görsel tasarım uzmanı bu noktada gerekli çalışmaları yapar ve verinin işlenmesi için render işleme uygulamasına veriyi gönderir. Ürünün çıktısı yani render ürünü görünür, dokunulabilir ya da üzerinde değişiklikler yapılabildiği nesnel bir hale getirir.

3D Nedir?

3D kısaca “3 Dimension” yani 3 boyut anlamına gelir. Genişlik, uzunluk, derinlik olmak üzere 3 boyutu ifade eder.